0
0
0

Як правильно виростити розсаду в домашніх умовах

Як правильно виростити розсаду в домашніх умовах

Більшість наших дачників змушені вирощувати розсаду овочів на підвіконнях у своїх міських квартирах. Справа ця не така проста, як здається на перший погляд. Дамо кілька корисних порад, як правильно виростити розсаду в домашніх умовах.

Більшість овочевих культур — світлолюбні рослини. Навіть невелике затінення призводить до витягування і затримки в розвитку. Що робити якщо ваша розсада стає тонкою і прозорою?

Недостатньо світла звичайно буває на північних вікнах, до того ж затінених сусідніми будинками або високими деревами. Додати світла можна не тільки досвічування лампами, але і відбитим світлом, що значно простіше. Будь-які екрани, поставлені на підвіконні між кімнатою і вікном, помітно збільшать освітленість вашої розсади і допоможуть її правильно виростити в домашніх умовах. Екраном може бути все, що здатне відбивати світло — старе дзеркало, харчова фольга, начищені до блиску металеві пластини або просто лист білого ватману.

Як правильно доглядати за розсадою

Перш ніж розміщувати розсаду на підвіконні, перевірте температуру звичайним термометром в різних його місцях і на різній висоті від поверхні. Навіть на відстані 5-10 см, як по вертикалі, так і по горизонталі, температура тут може відрізнятися на декілька градусів, а це вже істотно для того, щоб виростити здорову розсаду. Низька температура може погубити незміцнілі рослини.

Добре подумайте, в яке місце на підвіконні ви поставите свою розсаду, щоб виростити її до відкриття дачного сезону. Можна зробити дерев’яну підставку, щоб підняти корені з найхолоднішого місця або невеликий стелаж. Тоді на підвіконні можна буде розмістити більше рослин. Пам’ятайте, що низька температура в районі коренів розсади — найпоширеніша причина її захворювання і загибелі.

Як правильно пікувати розсаду

Не займайтеся цим в сонячну погоду — приживлюваність розсади буде дуже невисока. Взагалі, розпіковані саджанці краще на 2-3 дні притінити. Їх корінці при цьому будуть відростати значно швидше.

У домашніх умовах, щоб правильно виростити розсаду дуже важливо підтримувати нормальну вологість повітря. Для цього можна:

  • розставити на підвіконні ванночки з водою.
  • розбризкувати воду з пульверизатора.
  • розвішати мокрі рушники по батареях.

Є ще такий ефективний прийом. Поставте на підлозі біля батареї довгий пластмасовий ящик або іншу ємність такої ж форми і наповніть її водою. Намочіть товсту тканину і одним кінцем опустіть її в ящик, а іншим — накрийте батарею. Таким чином волога буде безупинно підніматися вгору і випаровуватися, підтримуючи необхідну вологість для розсади. Не забувайте підливати воду. Такий пристрій може за добу прокачати до 10 л води.

Коментарі
Схожі статті
28.01.2024
Краса навколо нас! Що посіяти в лютому?
Краса навколо нас! Що посіяти в лютому?
Посів квітів на розсаду у лютому має декілька переваг. По-перше, цей підхід дозволяє раніше насолоджуватися квітучим садом, оскільки рослини будуть готові для висадження на грядку чи в контейнери. По-друге, квіткова розсада виростає більш сильною та ..