" />
Бордовська суміш. Як правильно зробити і застосувати?

Бордовська суміш — дуже поширений засіб в садівництві. Застосовується вже більше 100 років Свою назву отримала від французького міста Бордо. Бордоську рідину використовують для боротьби із грибковими та бактеріальними хворобами рослин. Зокрема бордоську рідину використовують в боротьбі з паршею яблуні та груші, плодової гнилі, антракнозу, фітофторозу у помідорів та огірків, мільдю виноградів, п’ятнистостями кісточкових культур. При цьому неефективна проти мучнисторосистих культур.

Для того щоб отримати одновідсоткову бордоську рідину потрібно в скляний, пластиковий чи емальований посуд (не металевий) в літрі теплої води розчинити 100 грам мідного купоросу , а після цього долийте ще чотири літри води. Тепер візьміть ще один посуд і в ньому потрібно розвести (загасити) 150 грам негашеного вапна з пів літрі води, після розведення вапна доливають ще води щоб і у цій посудині було 5 літрів розчину.

Тепер залишилося тільки змішати ці два розчини. Для цього розчин мідного купоросу обережно, тонкою цівкою вливають у розчин вапна, постійно помішують. УВАГА! Ні в якому разі не навпаки, інакше нічого доброго з цього не вийде.

Якщо бордоська рідина правильно приготована, то вона матиме небесно-блакитний колір. Мушу зазначити що бордоську рідину не можна зберігати більше ніж 24 години бо вона втрачатиме свої корисні властивості. Також перед використанням необхідно розчин збовтати, бо він має здатність осідати.

Також потрібно перевірити чи не забагато міді в розчині — це може бути шкідливо для рослин. Для цього опускають на 2-3 хвилини новий цвях в суміш. Якщо він почервоніє, значить в рідині забагато міді і потрібно долити вапняного молочка.

Пам’ятайте що змішувати вапняне молочко з розчином мідного купоросу потрібно коли вони остигнуть.

Але є ще простіший спосіб – продається вже готова Бордовська суміш, її лише потрібно розчинити в неметалевому посуді ретельно помішуючи – для отримання 3% розчину в 1,8 літра води, а для 1% – в 5 літрах води.

Бордоською рідиною не слід обприскувати персики та деякі сорти яблук (Джонатан, Ранет) після цвітіння бо це може викликати опіки листя персика та появу іржі на листі яблуні.

Тепер про те коли і як обприскувати.

Для весняного та осіннього обприскування застосовують 3% розчин на плодових та ягідних культурах до розпускання бруньок. А от 1% розчин використовують у період цвітіння та дозрівання для помідорів, картоплі, огірків, винограду та плодових культур.

Обприскують за допомогою ручних обприскувачів. Для обприскування середнього дерева чи 100 м² картоплі чи помідорів потрібно 10 літрів рідини. Обприскують рослини при першій з’яві хвороби на листі, через два тижні обприскування необхідно повторити. За 15-20 днів до збирання врожаю обробку рослин слід припинити.

При роботі з бордоською рідиною пам’ятайте що вона шкідлива, хоч і малоотруйна для людей та тварин, тому пильнуйте щоби вона не потрапила вам в очі, дихальні шляхи чи на шкіру.

Оброблені бордоською рідиною плоди слід перед вживанням добре промити водою. Оброблені рослини не можна давати як корм худобі.

У нашому магазині Ви можете придбати як готову Суміш Бордо, так і  Мідний Купорос для її приготування. Для цього перейдіть за посиланням або ж зайдіть у розділ “Все для саду” у магазині.

15.06.2017