0
0
0

Доліхос гіацинтові боби - барвиста ліана, окраса Вашого саду!

Доліхос гіацинтові боби - барвиста ліана, окраса Вашого саду!


Висока декоративність рослини і збагачення харчового раціону - привабливе поєднання, чи не так? Це може забезпечити Доліхос, так званий в народі Гіацинтові боби. Його також часто називають витким бузком.  Походження має африканське. На своїй батьківщині вирощується як багаторічна рослина. Досить поширений в світі, особливо популярний в Індії, а точніше, на їхній кухні.


По суті Доліхос  - це ліана, яка виростає до 3-4 метрів у висоту. Цікава особливість цієї рослини - обвиття опори стеблом  проти годинникової стрілки. Доліхос має великі серцеподібні листки, за формою схожі на листя квасолі. Метеликові ароматні квітки Доліхоса зібрані у витончені, довгі багатоквіткові суцвіття (в кисті до 40 квіток!). У сортових Доліхос квітки бувають білі, рожеві, малинові, сині або фіолетові різних відтінків, а також двоколірні. Аромат тонкий і ніжний. Тривалість цвітіння однієї квітки – 3 дні, а всієї кисті – 18-20 днів. Квіти Доліхос придатні на зріз, дуже довго зберігаються у воді.

Зацвітає ліана Доліхос з липня, цвіте до заморозків.

Декоративні не лише листя і квітки у цієї неймовірної рослини, а також і  стручки, всередині яких насіння-горошини. Плоскі, вигнуті, з носиком глянцеві стручки досягають 6 см в довжину. Стручки неймовірного фіолетового або бордового забарвлення, що приведуть у захват кожного з садівників! Надзвичайно ошатні темно-фіолетові або бордові боби довго прикрашають цю рослину в кінці садового сезону та нададуть Вашому саду певної ізюминки!

Восени у Доліхоса просто неповторний вигляд – що поєднує неймовірну кольорову гаму! Тут поєднується молоде та зелене листя з старіючим жовтим,  особливо ефектно  тут виглядають різнокольорові боби. При цьому тут ще досі розкриваються та цвітуть все нові і нові квітки. Ви не пробачите собі, якщо цього не побачите в своєму саду!

Крім усієї цієї краси, насіння Доліхоса є їстівним. У липні-серпні можна збирати плоди доліхоса для вживання в їжу. За смаком вони нагадують стручкову квасолю

Плоди доліхоса містять білки, жири, вітаміни, багато макро- і мікроелементів, а також різноманітні кислоти. Завдяки такому складу боби досить корисні для здоров'я. Гіацинтові боби люблять вживати вегетаріанці. Тому що вхідний до складу рослинний білок з багатьох якостей схожий на тваринний. До того ж боби сприяють швидкому насиченню.

Гіацинтові боби можна готувати як самостійну страву або гарнір. Також боби - відмінний інгредієнт різних страв, наприклад супів, салатів, яєчень, рагу. Дуже непогано вони сполучаються з морепродуктами і бараниною.

Перед вживанням сухі гіацинтові боби, як і звичайні, потрібно варити приблизно 1,5 години, для скорочення часу варіння їх варто заздалегідь замочити в холодній воді.

Протягом усього плодоносіння додавайте дозрілі свіжі гіацинтові боби в овочеві страви - салати, супи і гарніри. Тонкий аромат і солодкуватий смак зроблять їх більш апетитними і додадуть нотку вишуканості.

Крім самих бобів у їжу можна використовувати також стручки. Влітку їх можна просто їсти прямо з грядки і додавати в салати. На зиму свіжі стручки можна заморозити. 

На додачу до цієї краси вирощування Доліхоса зовсім не є складним.

Доліхос полюбляє теплі та сонячні місця, інакше ця Африканська рослина ростиме повільно і слабо, і може навіть не розквітнути. Доліхос потребує міцної опори, цю ліану бажано додатково підв’язувати. Молодим паросткам слід надавати напрямок, в іншому випадку можуть утворитися зарослі. З огляду на бурхливе зростання, періодичні підгодівлі комплексними добривами зайвими не будуть. Гіацинтові боби не сприйнятливі до хвороб і рідко пошкоджуються шкідниками. Доліхос невимогливий у догляді, але при відсутності дощів потребує рясного поливу, особливо в посуху.

 

Розмноження Доліхосу  насінням зовсім  нескладне. Для забезпечення тривалого цвітіння краще виростити розсаду та посіяти насіння у березні. В цьому випадку ліана швидше зацвіте і почне плодоносити. Проросле насіння потрібно посадити в окрему ємність з підготовленим живильним грунтом на глибину 1 см, накрити склом або прозорою плівкою. Як тільки з'явиться паросток, поставити невелику опору. Поливати регулярно..

Як теплолюбні ліани кобея і махрова ипомея, сіянці Доліхос не виносять заморозків! Тому в умовах середньої смуги висаджувати в сад і поміщати на незасклений балкон саджанці Доліхоса можна  в кінці травня – в червні, коли минуть весняні заморозки.


 

Коментарі
Схожі статті
28.01.2024
Краса навколо нас! Що посіяти в лютому?
Краса навколо нас! Що посіяти в лютому?
Посів квітів на розсаду у лютому має декілька переваг. По-перше, цей підхід дозволяє раніше насолоджуватися квітучим садом, оскільки рослини будуть готові для висадження на грядку чи в контейнери. По-друге, квіткова розсада виростає більш сильною та ..